Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Auckland - na návštěvě ve Městě plachet

Auckland je největším městem Nového Zélandu a zaujímá přes 1000 km2 rozlohy Severního ostrova. Toto kosmopolitní město má 1,5 milionu obyvatel a nadále se rozšiřuje značnou rychlostí. Jen od roku 1991 se jeho populace zvýšila o celých 13%.

Osídlení oblasti se datuje až do roku 1350, kdy sem přišli Maorové a založili osady. Četné boje mezi jednotlivými domorodými kmeny a různé epidemie však způsobily, že se během několika staletí region doslova vylidnil. V roce 1840 sem pak poprvé zavítali Evropané, konkrétně britští kolonizátoři, kteří na půdě získané od přeživšího domorodého kmene založili město. Jméno Auckland bylo zvoleno na počest prvního hraběte z Aucklandu George Edena.

Auckland, Nový Zéland

Prosperitu městu zajistila zlatá horečka, která zde propukla na konci 19. století. Ta společně se zemědělskou produkcí pomohla vytvořit z Aucklandu největší a nejrychleji se rozvíjející město na Novém Zélandu. Dnes je Auckland centrem obchodu, průmyslu, umění a kultury a také městem plachetnic a jachet, které kotví ve zdejších přístavech. Město má údajně nejvyšší počet výletních člunů na hlavu na světě. Nespornou výhodou tohoto města je blízkost poklidných pláží nebo neprostupné divoké buše. Pokud si tedy chcete odpočinout od ruchu velkoměsta, stačí sednout do auta a za hodinku se ocitnete uprostřed nedotčené přírody.

Auckland, Nový Zéland

Do Aucklandu to nemá daleko ani obyvatelstvo sousedních tichomořských ostrovů, proto se zde nachází snad nejpočetnější komunita Polynésanů na světě. Navzájem se tady tak prolínají kultury Evropanů, Maorů, Polynésanů a Asijců, což městu dodává unikátní kosmopolitní atmosféru. Milovníci nejrůznějších etnických obchůdků, tržnic nebo restaurací si v Aucklandu rozhodně přijdou na své.

Auckland je obklopen vrcholky vyhaslých sopek, je to město s nejvíce krátery na světě, které jsou dnes již porostlé trávou a protkány silnicemi a stezkami. Nejznámějšími lávovými kopečky jsou One Tree Hill nebo Mount Eden odkud se naskýtá nádherný panoramatický výhled na město. Na vrcholku One Tree Hill (Kopce s jedním stromem) se v minulosti nalézala nejrozlehlejší prehistorická maorská osada. Svůj název dostal podle osamoceného stromu, jenž byl v roce 1640 vysazen na jeho vrcholku. Strom byl však pokácen a místo něj byl na místě vztyčen pomník. Pahorek je obklopen parkem, kde se nachází také nejstarší budova Aucklandu Acacia Cottage, která byla postavena v roce 1841 sirem Johnem Campbellem.

Auckland, Nový Zéland

Centrum města je tvořeno moderními mrakodrapy s kancelářskými prostory, kterým vévodí 328 metrů vysoká věž Sky Tower. Ta se v roce 1997 stala nejvyšší budovou na jižní polokouli a dnes je také neodmyslitelnou dominantou města. Jde o vysílací telekomunikační věž, která je však také velkým turistickým lákadlem a každoročně ji navštíví kolem milionu lidí. V různých výškách se nachází vyhlídkové plošiny, ze kterých je možné se při hezkém počasí kochat pohledem do neskutečné vzdálenosti až 82 kilometrů!

Auckland, Nový Zéland

Nejvíce historických budov, špičkových restaurací, barů a luxusních obchodů najdete v okolí přístavu. Tato část města doslova překypuje životem a každý si zde přijde na své. Jde o nejoblíbenější obytnou čtvrť s velkými možnostmi zábavy a odreagování. Kolem přístavu vede hezká procházka, při které narazíte například na budovu Ferry Building z roku 1912. Budova je postavena z pískovce, cihel a coromandelské žuly. Od zadní strany Ferry Building vyplouvají lodě na nedaleké ostrovy Rangitoto Island a Motutapu Island, Great Barrier Island a poloostrov Devonport.

Auckland, Nový Zéland

Další významnou stavbou přístavu je francouzská renesanční budova Old Customhouse z roku 1899, která sloužila původně jako celnice a byla součástí městské finanční čtvrti. Dnes se zde nachází jedna z největších bezcelních prodejen ve městě. Pokud vás zajímá historie námořní plavby, navštivte New Zealand National Maritime Muzeum. Dozvíte se tam spoustu informací o námořní minulosti Nového Zélandu, od prvních polynéských objevitelů až po velrybáře ze 40. let 19. století. V přístavu najdeme také lázně Tepid Baths pocházející z roku 1914, kde si i dnes můžete užívat nejrůznějších vodních radovánek nebo navštívit fitness centrum. Zajímavá je rovněž i původně průmyslová oblast Viaduct Basin, která byla kvůli konání Amerického poháru v jachtingu v letech 1999 až 2001 přeměněna na zábavní čtvrť. V přístavu Viaduct Harbour pak můžete obdivovat luxusní milionářské jachty.

Auckland, Nový Zéland

Aucklandská radnice z roku 1911 patří mezi nejvýznamnější historické budovy v Aucklandu. Slouží jako administrativní a politické centrum, ale také jako městská kulturní scéna. Její velký sál je totiž jako stvořený pro koncerty a má skvělou akustiku. Skrz město vede ulice Queen Street, kde je možné navštívit spousty obchodů, kaváren, restaurací a barů. Na konci ulice Quay Street naleznete Námořní muzeum. Na náměstí Queen Elizabeth II. Square stojí zajímavá potravinová hala, u které se lidé rádi setkávají a chodí se sem najíst.

Auckland, Nový Zéland

Pokud toužíte po chvilce odpočinku, navštivte Albert Park s areálem aucklandské univerzity. Symbolem univerzity je budova Old Arts Building doplněná hodinovou věží Clock Tower, u které se v létě setkávají studenti. Další možností oddechu je oblast Auckland Domain and Winter Gardens, což je nejstarší park na Severním ostrově. Leží na okraji města a lidé si sem chodí odpočinout od každodenního shonu. Do parku je situováno Auckland War Memorial Museum se sbírkami maorského umění, s komplexem mapujícím vývoj v oblasti Polynésie a vzpomínkami na nedávnou historii světových válek. Bylo otevřeno v roce 1929 a uctívá památku konce 1. světové války, během níž zemřelo 16 687 Novozélanďanů. Návštěvníci se seznámí s historií, obyvateli i krajinou této krásné země, ale zároveň mohou ocenit i slavnou sbírku maorských pokladů a tichomořských artefaktů, které byly v oblasti nalezeny. O kulturní zážitek se pak postará skupinka maorských tanečníků.

Auckland, Nový Zéland

Stejně tak jako je centrum města doslova nabito turisticky přitažlivými lokalitami, také na okraji Aucklandu se naskýtají nepřeberné možnosti nejrůznějších aktivit. Jsou zde skvělé možnosti celodenních výletů, provozování vodních sportů, ale lákavé jsou rovněž zátoky, pláže a ostrůvky v okolí. V okrajové části města najdeme zoologickou či botanickou zahradu. Rozhodně se tak vyplatí si pro poznání Aucklandu vyhradit několik dní či týdnů. Jeho pestrou nabídkou určitě nebudete zklamáni a navíc poznáte řadu zajímavých míst.

- jap - 

Předchozí články z Nového Zélandu:
Wellingtonské zastavení
Rotorua – s horkou půdou pod nohama
Nový Zéland

Článek byl zobrazen 9 212 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko