Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Napier, novozélandské městečko ve stylu Art Deco

Když jsme se blížili do městečka Napier, které se nachází na východním pobřeží Severního ostrova Nového Zélandu, nikdy by mě nenapadlo, že by se mohlo jednat o jedno z nejzajímavějších měst, které jsme v této zemi navštívili. Upřímně jsem byla z místního městského života trochu zklamaná, protože všechna města tu vypadají jako přes kopírák a postrádají jakoukoli zajímavost, kulturní vyžití či prostě jen hezké budovy. To ale není případ Napieru.

Architektonický styl Art Deco

V roce 1931 se zde událo jedno z nejhorších zemětřesení Nového Zélandu a město pak bylo vystavěno v oblíbených architektonických stylech té doby a až dodnes si zachovalo velké množství budov ve stylu Art Deco, což zjednodušeně znamená, že ve městě máte pocit, jako byste se ocitli v USA ve 30. letech minulého století a ještě konkrétněji – ve filmu Velký Gatsby. Lidé tady Velkého Gatsbyho opravdu milují a tak se zde každý rok v únoru dokonce pořádá festival Art Deco Weekend, kdy se všichni převlečou do gatsbyovských kostýmů, tančí, poslouchají kapely, chodí na bály a užívají si vybrané lahůdky. Atmosféře města přidávají všudypřítomní veteráni, zajímavé galerie a slunné počasí. Jelikož se nám město zalíbilo hned na první pohled, rozhodli jsme se tu pár dní pobýt i když jsme to prvně neměli úplně v plánu. Zaparkovali jsme náš pojízdný domov na self-contained spotu ve městě u pláže a vyrazili si užít město.

nový zéland

TIP: Vydejte se na zájezd na Nový Zéland a obdivujte místní přírodu, deštné pralesy nebo ledovce. Zájezd Nový Zéland pro každého na 17 dní pořídíte od 92 890 Kč.

Co v Napieru navštívit

Pláže u Napieru jsou nádherné s černým pískem a krásně modrou vodou. Chvíli jsme se tedy jen tak poflakovali u pláže a poté jsme se přesunuli do města navštívit pár galerií. Byli jsme příjemně překvapeni, protože zde bylo spoustu zajímavých expozic novodobého umění místních umělců a když jsme do ruky dostali leták, že se zde večer bude konat cosi jako ,,večer umění", naše nadšení nebralo konce. Pokračovali jsme na Marine Parade, což je taková místní promenáda. Po celé její délce se nacházejí parky, zahrady, hřiště, plavecký areál či akvárium. To se mi na Novém Zélandu líbí, že v téměř každém městě je krásné nové hřiště pro děti, basketbalová hřiště, skate parky, venkovní grily, které jsou dokonce zdarma a jinak tomu nebylo ani tady. Téměr na konci promenády je pak fontána, která je v noci krásně nasvícená. Jelikož je ale město nejvíc zajímavé právě svým Art Deco stylem, vyrazili jsme do ulic Tennyson a Emerson, kde je asi největší koncentrace těchto budov na jednom místě. Budova, která se nám líbila asi nejvíce je Daily Telegraph Building s krásnými křivkami. Napier je prostě skvělý pro takové to bezcílné bloumání, protože je plný krásných detailů a jelikož rádi fotíme, opravdu jsme si to užili.

Fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

další fotografie

Večer umění

Večer jsme vyrazili na večer umění a i když jsme nečekali nic moc, nakonec to bylo moc fajn. Do ruky jsme dostali plánek se stanovišti, kterých bylo kolem dvaceti a většinou to byly nějaké zajímavé galerie či hudební vystoupení, ale také se zde promítalo na budovu, což však bylo hodně slabé, když jste zvyklí třeba na Signal Festival v Praze. Co se mi ale líbilo, byla laserová show, kdy si DJ rozložil venku svoji aparaturu a lasery zde do rytmu tvořily efektní světelnou show. Venku se odehrávala i různá alternativní vystoupení a vrcholem bylo interaktivní představení maďarských umělců. Všechna vystoupení byla zdarma kromě jednoho, které bylo ale dlouho předem vyprodáno. Musím říct, že mě Napier mile překvapil svým uměleckým cítěním. Místní obyvatelé umění opravdu zbožňují a rádi si podobné akce užívají, někteří rovnou ve svých Art Deco kostýmech, dokonce jsme tu potkali pár Steampunkových nadšenců v pokročilém věku.

nový zéland

Podobné akce se prý ve městě konají často, takže pokud jste milovníci umění, tohle městečko na své dovolené na Novém Zélandu rozhodně nevynechávejte!

- PR článek -

Článek byl zobrazen 20 569 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko