Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Nový Zéland leží v jihozápadní části Tichomoří

Ostrovní stát Nový Zéland leží v jihozápadní části Tichomoří asi 1 600 km na jihovýchod od Austrálie. Rozhodující plochu země tvoří dva ostrovy - Severní a Jižní, které od sebe odděluje Cookův průliv.

Země přitahuje z celého světa milovníky panenské přírody, rybaření a vodních sportů. Vysoká kvalita služeb v porovnání s cenou řadí Nový Zéland k nejatraktivnějším místům naším planety.

Většina území Nového Zélandu má mírné oceánské podnebí (na severu subtropické) s pravidelnými srážkami. Nejteplejší měsíce jsou prosinec, leden a únor. Nejstudenější jsou červen, červenec a srpen. V létě se průměrné maximální teploty pohybují mezi  20 až 30ºC a v zimě mezi 10 až 15ºC.

Mimo velké vzdálenosti od Evropy není snad jediná věc, která by hovořila proti dovolené na Novém Zélandu. Po dlouhém letu čeká na návštěvníky země protinožců, která nabízí pestrou škálu přírodních zajímavostí, členité pobřeží s mnoha ostrovy, vysoké hory s nikdy netajícím sněhem, zelené kopce a louky se stády ovcí, termální gejzíry a koupaliště, sopky a jeskyně. Vyjma několika velkých měst plyne život na Novém Zélandu pomalu a díky tomu vychutná návštěvník krásy přírody jedné z nejpodivuhodnějších zemí.

Nový Zéland nebo také Aotearoa, jak říkají své zemi její původní maorští obyvatelé, v překladu znamená „země dlouhého bílého oblaku“. Sympatický pták - běžec s dlouhým zobákem je nejstarší obyvatel Nového Zélandu. Zažít ho ve volné přírodě je považováno za štěstí. Šest známých druhů kivi je však k vidění v zoo v Queenstownu. Návštěvníky jistě uchvátí také nádhera nedalekého Fiordlandu, kde nejsou žádné silnice, jen moře s velrybami (ze 76 známých druhů jich tu žije 34).

Nový Zéland je souostroví omývané Tichým oceánem - na tomhle kusu země můžete prožít úplně všechno. Nový Zéland a zejména město Queenstown ležící v srdci jeho jižní části přitahuje dobrodruhy a šílence ze všech zemí a má rozhodně co nabídnout. Posuďte sami: lyže, snowboard (off-piste i na sjezdovkách) nebo heli-ski na sousedním Coronet Peaku a na Remarkables, divokou vodu na kánoe a rafty, jetboat, paragliding, rogalo, tandemové seskoky padákem, golf, bungee jumping (kde jinde, když ne tady, kde ho vymysleli), koně, kola, off-roady, vodní skútry, lodě a parníky… Je tady i to, co si neumíte vymyslet, ale tady už na to přišli.

Víte, co je to „kombo“? Kombo je zvýhodněná cena pro 2 až 5 v jednom. Příklad? Jedna z populárních služeb v Národním parku Mt. Aspiring - unikátní kombinace letu, vysokohorské túry a jízdy proudovým člunem. Můžete si vybrat a kombinovat v něm let helikoptérou nad zdejší krajinou, která vám vezme dech, raft na divoké řece Karawau nebo Shotower, která vám možná vezme život, jetboaty, když se vám nechce pádlovat, ale jen křičet nadšením a bungee jumping, jestliže si chcete předtím, než se vám zastaví srdce, prohlédnout hezký kus země. Kombo pořídíte od 119 do 270 novozélandských dolarů. Skutečně to stojí zato! Navíc let helikoptérou vás v šikovném kombu bude stát daleko méně než samotný vyhlídkový let.

Taupo, největší jezero Zélandu a největší kráterové jezero světa (616 km2), leží uprostřed vulkanické oblasti Severního ostrova. Většinou je jeho hladina klidná a průzračná, málokdy se nějak dramaticky zvlní. Neskutečná erupce otřásla celým ostrovem asi před 25 tisíci lety. Právě tehdy vznikl obrovský kráter, který později zaplnily vody Taupa. Dnes je Taupo a stejnojmenné město jedním z turistických center země a moderních aktivit od bungee jumpingu a parašutismu až po paragliding a vodní lyžování. Světovou proslulost však jezero získalo díky svým obrovským duhovým pstruhům. V čisté vodě Taupa se nezvykle rychle rozmnožili a dnes se tady každý rok koná světový pohár v chytání pstruhů.

Uprostřed Severního ostrova leží ohnisko novozélandské sopečné činnosti, která se navenek projevuje v podobě tří impozantních sopek: Tongariro, Ngauruhoe, Raupehu (tzv. Sopky velkého náčelníka). V jejich severním předpolí leží již výše zmíněné jezero Taupo a v jeho okolí tryskají ze země desítky gejzírů a horkých pramenů.

Národní park Mount Aspiring
Je součástí oblasti, která je chráněna jako světové dědictví, známé pod maorským jménem Te Wahipounamu. Patří se svými 350 tisíci hektary mezi největší novozélandské parky. Rozprostírá se na jižním konci Jižních Alp. Od řeky Haast na severu po pohoří Humbolt Mountains na jižním konci. Široká údolí vytvořená starodávnými ledovci oddělují vysoké horské hřebeny.

Zajímavost
Glenorchy je vesnička proslavená díky natáčení trilogie Pán Prstenů. Leží na konci jezera Wakatipu a přístupná je pouze po jediné silnici od města Queenstown. Je východiskem pro pár významných několikadenních túr. Je to již několik let co vypukla filmová mánie po uvedení prvního dílu Společenstvo prstenu zfilmované trilogie Pán prstenů. Mnoho čtenářů se konečně dočkalo zfilmování, naopak mnoho diváků prvního dílu se pustilo do čtení původní, půl století staré předlohy od J. R. Tolkiena.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 3 174 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko