Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rotorua – s horkou půdou pod nohama

Na Severním ostrově Nového Zélandu se rozkládá zajímavé město Rotorua, které se se svým okolím stalo jedním z nejvyhledávanějších cílů v oblasti. Jelikož se Rotorua nachází v největší termální oblasti, přivítá vás nejdříve silný zápach sirovodíku linoucí se z puklin v zemi.

Mnoho turistů s tímto zápachem připomínající zkažená vejce nejdříve bojuje, ale po čase jej většina lidí přestane vnímat a nakonec si na něj zvykne úplně. Lidé se totiž začnou soustředit na jiné atrakce, kterých zde opravdu není málo. Návštěvníky do Rotoruy lákají hlavně horké termální prameny s oblaky páry, bazény s léčivou minerální vodou, gejzíry a jezírka s bublajícím horkým bahnem. To vše je k vidění v parku Kuirau na západě města, odkud také přichází onen nepříjemný zápach. Pro návštěvníka je zajímavé, že se může kolem těchto atrakcí procházet v těsné blízkosti po lehce přístupných cestičkách. Kromě geotermální aktivity každého zaujme také malé akvárium s tropickými rybami, termální brouzdaliště, udržované zahrady a odpočívadla určená k piknikům.

Ale vraťme se zpátky k městu. Bylo vystavěno na zlomu zemských desek v blízkosti stejnojmenného jezera. Oblast Rotorua byla původně osídlena kmenem Arawa. Název města je však odvozen z maorského jazyka a dal by se přeložit jako „Druhé jezero“. I když zde první evropští osadníci dorazili již v roce 1831, jsou zde cítit silné maorské kořeny a také dnes je město významným centrem tohoto národa. Návštěvníci se tak mohou seznámit s maorským uměním, krásnou architekturou, písněmi a tancem. Až koncem 19. století město začalo prosperovat jako lázeňské a turistické středisko. Dnes má Rotorua okolo 65 tisíc obyvatel, podíl maorského nebo smíšeného obyvatelstva je dodnes velký. Lidé se živí hlavně turistickým ruchem a jejich život už je značně ovlivněn Evropou. Rotorua je také rájem pro milovníky vodních sportů, provozovat zde mohou rybaření, plavání i vodní lyžování. V roce 2007 se zde dokonce konalo mistrovství světa ve vodním lyžování. Okolní hory jsou pak ideální pro horskou cyklistiku.


Foto: Rotorua Museum

V Rotorui se nachází také množství architektonických památek, které jsou připomínkou koloniálního období. Městu dominuje lázeňská budova s Rotorua Museum of Art and History ležící v oblasti zahrad Government Gardens. Muzeum uchovává velké množství maorských artefaktů. Lázeňství má ve městě dlouholetou tradici, již v roce 1903 vyšla vládní zpráva o léčivých vodách v Rotorua. Největší lázeňskou budovou je Bath House z roku 1908. V Polynéských lázních se teplota vody pohybuje mezi 33 a 43°C. K dispozici jsou zde 2 kyselé a zakalené prameny Radium a Priest a také alkalická voda Rachel, která je do lázní přiváděna z nedalekého zdroje.

Nejznámějším svatostánkem v Rotorua je St. Faith´s Anglican Church, jenž byl vystavěn v roce 1910 v tudorovském stylu. Je druhým kostelem, který vyrostl na břehu jezera, kde se pak následně začalo rozrůstat město. V interiéru kostela je bohatá maorská výzdoba s vyřezávanými ornamenty, vyplétanými nástěnnými panely a malovanými dřevěnými dekoracemi. Pozoruhodné je okno jedné boční kaple s pískovaným sklem zobrazujícím Krista kráčejícího po jezeře. Vedle kostela se nalézá několik hrobů, kde odpočívají i významné osobnosti spojené s dějinami města. Naproti kostelu stojí dům Tamatekapua z roku 1873, který je i dnes hlavním shromaždištěm členů kmene Arawa.

Mnoho těch nejlepších atrakcí Rotoruy je soustředěno mimo její centrum, hlavně v okolí hlavního jezera Rotorua a dalších asi desíti menších jezírek, které společně tvoří oblast zvanou Rotorua Lakes. Okolní kopcovitá krajina je porostlá buší, lesy a divokou flórou. Tento kraj je tak hojně vyhledáván milovníky pěší turistiky a jsou zde rovněž výborné podmínky pro táboření, rybolov a projížďky na člunech. Samotné jezero Rotorua je častým cílem milovníků kajakingu a windsurfingu, ale můžete se na něj vydat i na kolesovém parníku, vznášedlovém člunu nebo vodním skútru – záleží jen na vás, čemu dáváte přednost. Uprostřed jezera se vynořuje ostrůvek Mokoia Island, který je protkán 4 km turistických stezek a dokonce je na něm i termální bazén.

Jestliže se chcete pokochat výhledem na město a jezero, můžete se nechat vyvézt kabinovou lanovkou na vrchol hory Mount Ngongotaha, který dosahuje výšky 778 metrů nad mořem. Pokud byste měli zájem o trochu adrenalinu, zpátky dolů se můžete vydat docela nezvyklým způsobem – na sáňkách po vyvýšené sáňkařské dráze. V Rainbow Springs Parku pak můžete pozorovat nejrůznější novozélandské živočichy a na místní farmě se seznámit s tradičním zemědělstvím a životním stylem místních obyvatel. Zájemci mají možnost vyzkoušet si práci na farmě spojenou například s dojením krav nebo krmením jehňat. Při představení v Agrodromu je předváděno 19 místních plemen ovcí. Návštěvníci uvidí jejich stříhání i práci ovčáckého psa.


Autor: Robin Ducker

Při návštěvě Rotoruy nesmíte vynechat ani termální oblast Whakarewarewa nacházející se na jejím jižním okraji. Je tvořena dvěma samostatnými částmi. V New Zealand Maori Arts and Crafts Institute jsou k vidění maorské řezby, tkalcovské práce a pořádají se zde častá kulturní představení. Druhou částí je pak Whakarewarewa Thermal Village, kde si mohou návštěvníci prohlédnout shromažďovací dům, termální vřídlo, jezírko ke koupání a pohřebiště. Právě zde se také nachází gejzír Pohutu, který je nejvyšším gejzírem v oblasti a obvykle stříká 10 až 25 krát denně do výšky kolem 30 metrů. S touto termální oblastí sousedí ještě víceúčelový lesní park s rozlohou 40 km2, kde rostou majestátní háje sekvojí, jedlí a stromových kultur. Místo je ideální pro příjemné procházky nebo i celodenní odpočinkové výlety.

Rotorua se svým okolím je místem, kde si na své přijde opravdu každý. Až si prohlédnete alespoň část atrakcí, které nabízí, budete rádi, že se můžete ponořit do některého bazénku s teplou vodou a odpočívat. Budete potřebovat nabrat spoustu sil na poznávání dalších zajímavých míst, protože Rotorua vás nenechá ani vydechnout.

Autor: Jana Přibylová

Předchozí články z Nového Zélandu:
Auckland - na návštěvě ve Městě plachet
Nový Zéland

Článek byl zobrazen 4 748 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko