Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Wellingtonský přístav

Při návštěvě novozélandského hlavního města byste si neměli nechat ujít prohlídku přístavu, který ukrývá spoustu zajímavých institucí. Dominuje mu pěší most City-to-Sea klenoucí se nad jednou z hlavních tepen směřujících do centra Wellingtonu. Vede od nádvoří Civic Square k Frank Kitts Parku, dále k nábřeží, laguně až k muzeu Te Papa Tongarewa.

Most je na jedné straně lemován kancelářskými budovami a na straně druhé wellingtonskými hrázemi. Je neodmyslitelnou kulisou zdejšího přístavu, je považován za veřejné umění a může se pochlubit díly předních novozélandských sochařů. 

Srdcem uměleckého dění Wellingtonu je rozlehlé dlážděné nádvoří Civic Square, které bylo otevřeno na počátku 90. let 20. století. Dříve těmito místy procházela rušná ulice, dnes zde stojí náměstí laděné do růžové a béžové barvy. Toto otevřené prostranství je doplněno nejrůznějšími skulpturami a je jakousi spojnicí pro veškeré instituce, které jej obklopují. Mimo jiné se zde nachází veřejná knihovna Public Library, návštěvnické informační středisko Visitor Information Centre, budovy městské rady City Council Buildings, městská galerie City Gallery a také hlavní koncertní scény metropole, kterými jsou radnice a Michael Fowler Centre.


Foto: Wellingtonský přístav

Náměstí Civic Square propojuje obchodní čtvrť v centru Wellingtonu s kulturní a společenskou scénou, do níž patří Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa, Opera House, kina, divadla, obchody a také bary a restaurace. Nejvíce zábavních a stravovacích zařízení se nachází na Courtenay Place, které je ohniskem noční zábavy. Náměstí Civic Square je hojně vyhledávaným a hlavním místem shromažďování v metropoli. Často se zde setkáte s pouličními umělci, divadelníky a klauny. Pravidelně se zde pořádají koncerty, výstavy a setkání všeho druhu pod širým nebem. 

Městská galerie City Gallery sídlí v budově postavené ve stylu art deco, která po desítky let sloužila jako veřejná knihovna. Zdobí ji původní dveře ze dřeva damaroně jižní, je vyzdobená mramorovými prvky, zábradlími a ocelovými okny. V budově dnes najdete přední a často velmi kontroverzní uměleckou galerii. Nenabízí žádnou stálou sbírku, galerie je výstavním prostorem, kde najdete ty nejlepší ukázky současného umění a designu z celého Nového Zélandu a nejrůznějších koutů světa. Galerie nejvíce proslula expozicemi pokrývajícími širokou škálu uměleckých oborů, včetně malířství, sochařství, filmu a videa, průmyslového grafického designu a architektury. V přízemí se nachází Michael Hirschfelt Gallery, která nese jméno po bývalém předsedovi Labouristické strany. Galerie je zaměřena na propagaci děl začínajících umělců.

Po někdejším starostovi a věhlasném architektovi byl zase pojmenován půlkruhový komplex Michael Fowler Centre, který je dílem sira Milese Warrena z města Christchurch. Tato přední wellingtonská koncertní síň získala renomé svou vynikající akustikou. Nabízí více než 2550 míst k sezení a pravidelně se v ní konají rockové koncerty, kongresy a dokonce i politické meetingy. Jednou za dva roky se v metropoli pořádá oblíbený New Zealand International Festival of the Arts a řada akcí s ním spojených se odehrává právě v Michael Fowler Centre.

Z roku 1904 pochází cihlová budova radnice Town Hall, která se může pochlubit edwardovským stylem a románským portikem. Stavba musela projít rekonstrukcí, při níž došlo k jejímu zpevnění proti zemětřesení, zrestaurována byla také viktoriánská dlažba, odkryty kované balustrády, vyrobena světla, renovován strop a interiér vybaven podle tehdejších originálů. Největší atrakcí je dnes velkolepé hlavní schodiště, ale ohromující je také hlediště s 2000 místy k sezení. Town Hall je považována za jednu z předních scén vážné hudby na Novém Zélandu. 

Za zábavou se můžete vydat na Courtenay Place, které je lemováno řadou kultivovaných nočních klubů, módních kaváren, restaurací a profesionálních divadel. Všechny tyto podniky tvoří srdce noční zábavy a Courtenay Place je místem, kde to opravdu žije a kde můžete protancovat nejedny boty. Na své si přijdou i gurmáni, protože tady narazí na téměř všechny kulinářské styly, které je jen napadnou. Sídlí zde jak levné provozovny, tak i vyhlášené a oceněné restaurace pro labužníky. Oblast má uvolněnou atmosféru, kterou dotváří pouliční umělci a baviči. 

Zajímavé Museum of Wellington, City and Sea působí v objektu postaveném v roce 1892. Původně zde sídlilo jen námořní muzeum, ale dnes se návštěvníci seznamují nejen s námořní minulostí metropole, ale také s jejím sociálním odkazem. K vidění jsou zde modely plavidel, lodních přístrojů, relikvie z vraků, malby a námořní tematikou, staré mapy i námořní deníky. Za nejzajímavější exponát je považována maketa meziostrovního trajektu Wahine. Loď je zachycena v okamžiku, kdy ji zastihla bouře a ona klesá ke dnu. Stalo se tak v dubnu roku 1968 u wellingtonského předměstí Seatoun. Celá tragédie byla fotograficky zdokumentována. Prohlédnout si v muzeu můžete také trojrozměrný model wellingtonského přístavu, díky kterému si mohou návštěvníci udělat obrázek o celkovém vzhledu města. 

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Whangerei - za maorskými kořeny 
Národní park Egmont 
Hawera - kde mléko teče proudem 
Hamilton 
Whangamata 

Článek byl zobrazen 5 636 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko