Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Hawera – kde mléko teče proudem

Přibližně 11 tisícové město Hawera je srdcem venkovské oblasti Taranaki rozkládající se na jihozápadním pobřeží novozélandského Severního ostrova. Název Hawera znamená v maorštině „spálené místo“. Toto pojmenování je výstižné, protože na přelomu 19. a 20. století oblast zasáhlo hned několik ničivých požárů.

Při jednom z těchto mohutných požárů lehla popelem téměř celá hlavní tepna města. V roce 1912 se proto začalo s výstavbou vysoké vodárenské věže, která měla plnit funkci vodního rezervoáru. Věž byla dokončena roku 1914 a hned měsíc po její dostavbě došlo ve městě k zemětřesení, které věž vychýlilo o 0,75 metru k jihu. Tato hodnota byla později snížena na dnešních 8 centimetrů.


Foto: pohled z vodárenské věže

Historie města však sahá až do roku 1866, kdy do oblasti přijeli první evropští osadníci a začali se zde zabydlovat. Založili zde několik farem, ve kterých chovali především dobytek a ovce. Oblast se tak zanedlouho stala mlékárenskou velmocí a tuto pozici si udržuje vlastně do dnešních dní. Nachází se zde největší mlékárenské závody na jižní polokouli, nazývají se Whareroa a provozuje je jedna z nejvíce prosperujících potravinářských společností na Novém Zélandu - Fonterra. Tento závod má právě zde svou jedinou provozovnu s názvem Kiwi Dairies, kde se z mléka vyrábí hned několik produktů.

Kdo se chce s touto mlékárenskou historií Hawery seznámit, měl by zavítat do interaktivního návštěvnického centra v Dairylandu. Zájemci se zde mohou vydat na pomyslnou cestu v cisterně, aby shromáždili mléko z okolních farem a porovnali metody jeho zpracování v 19. století a v současnosti. Centrum přibližuje historii mlékárenství, seznamuje s inovacemi a nejrůznějšími technologickými vynálezy. Je také oslavou životů těch lidí, kteří se v průběhu let a staletí zasloužili o zrod nejvýznamnějšího průmyslového odvětví Nového Zélandu. Přímo na místě si samozřejmě můžete dopřát ochutnávku nejrůznějších mléčných výrobků. V Dairylandu se nachází jediná otočná kavárna v kraji, ze které se můžete kochat pohledem na nedalekou sopku Mount Egmont.


Foto: vodárenská věž

S životy prvních osadníků v kraji Taranaki se mohou turisté seznámit také v muzeu Tawhiti, které je údajně nejlepším soukromým muzeem v zemi. Zaujímá prostory bývalé sýrárny, kde jsou vystaveny expozice s předměty pocházejícími z prvních válek o půdu až do počátku rozvoje mlékárenského průmyslu. V muzeu jsou také k vidění postavy lidí ve skutečné velikosti. Modelem jim stáli dobrovolníci z řad místních obyvatel. Sochy byly odlity v dílnách, které se nachází přímo v muzeu. Úžasnou atrakcí je jízda vláčkem po rekonstruované železnici určené dříve k přepravě dříví. Trať protíná buš v Taranaki.


Foto: vodárenská věž

Mezi turistické atrakce Hawery patří také zahrady Hollard Gardens s rozlohou 38 tisíc metrů čtverečních. Na konci 20. let 20. století je založil farmář Bernard Hollard, který je pak v roce 1982 daroval společnosti Queen Elizabeth II. National Trust. Zahrady je nejlepší navštívit v období od září do listopadu, kdy nejvíce září barvami. Turisticky hojně navštěvovanou atrakcí je již zmiňovaná vodárenská věž, ze které je nádherný výhled na město, do jeho okolí i na dominantní sopečný kužel Mount Egmont.

Pobřeží v této části Nového Zélandu je velmi zajímavé a to především kvůli barvě pláží. Ty jsou tvořeny černým vulkanickým pískem s vysokým obsahem kovů. Písek je proto magnetický a pláže jsou navíc lemovány divokými nedotčenými útesy. Pobřeží nabízí ideální podmínky především pro surfaře. Haweru protíná silnice State Highway 45, která bývá rovněž nazývána Surf Highway 45. Vede totiž kolem pobřeží přes osady Manai, Opunake a Oakura až do města New Plymouth. Během jízdy po této silnici si určitě udělejte krátkou zastávku u majáku Cape Egmont Lighthouse.

- jap -
Foto: Andrew McMillan

Předchozí články z Nového Zélandu:
Hamilton
Whangamata
Te Puke - hlavní město kiwi
Devonport
Greymouth

Článek byl zobrazen 4 864 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko