Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Whangarei – za maorskými kořeny

Whangarei je nejsevernějším městem na Novém Zélandu. Jde o příjemné a prosperující centrum rozkládající se na Severním ostrově, které má příjemné a vyrovnané klima. Whangarei spadá do kraje Northland, který je známý silnými maorskými kořeny a okouzlujícími scenériemi. Je kolébkou národa a zároveň vyhledávanou rekreační oblastí.

Whangarei je vzdáleno asi 3 hodiny jízdy autem z Aucklandu, leží mezi zalesněnými kopci a hlubokou zátokou. Mírné podnebí v kombinaci s úrodnou půdou se odráží v bujných zahradách města a okolních zemědělských pozemcích a sadech. V současnosti ve městě žije okolo 47 tisíc obyvatel. Whangarei je mimo jiné také důležitým přístavem jachet, kotví zde lodě z celého světa. Jachtaři plavící se po světě zde hledají úročiště před cyklony, které nejsou v letním období v jižním Pacifiku ničím výjimečným. Lodě v místní marině proto často zastavují kvůli údržbě a pro doplnění pohonných hmot.


Foto: Whangarei    Autor: Jim Tucker

V centru Whangarei se rozkládá historická čtvrť Town Basin, která byla architektonicky upravena v koloniálním duchu. Zdejší kavárny, restaurace, umělecké galerie a specializované obchody přitahují nejen turisty, ale i místní obyvatele. Ve městě můžete navštívit jedinečné Clapham Clock Museum, tedy Muzeum hodin, jehož polohu označují obrovské sluneční hodiny. Muzeum pečuje o více než 1600 většinou funkčních exponátů, které mu věnoval A. Clapham. Ten mnohé z nich dokonce sám vyrobil. Nejstarším kouskem jsou anglické lucernové hodiny z roku 1720. Ve sbírce však nechybí ani takové unikáty, jako jsou biedermeierovské nástěnné hodiny, pendlovky či schwarzwaldské hodiny. Dokonce si zde můžete prohlédnout i „staartklok“, které byly pojmenovány podle tvaru natahovacího mechanismu pocházejícího z nizozemského Fríska. Aby nezačaly všechny vystavené kousky najednou zvonit a odbíjet, jsou záměrně všechny nařízené na jiný čas.

V samotném centru se turisté mohou také projít překrásným parkem Cafler, jež je plný květin, skleníků a kapradin. Pokud se vydáte na západ od Whangarei dorazíte k Northland Craft Trust, který nabízí výrobky místních uměleckých řemesel.  Vše je umístěno v lomu, který je téměř zarostlý buší.  Tam žijí v příbytcích z nepálených cihel mnozí místní umělci.  O něco dále se nachází Whangarei Museum, Clarke Homestead a Kiwi House. Muzeum opatruje řadu maorských artefaktů a usedlost Clarke Homested z roku 1885 si stále zachovává stejnou tvář jako v době svého vzniku. V Kiwi House se vám naskytne možnost pozorovat jednoho z nejohroženějších druhů ptáků na Novém Zélandu.

Město Whangarei obklopuje překrásná příroda, která turistům nabízí spoustu pokladů k objevení. Krásná pobřeží nabízí tiché zátoky a čisté pláže, turistické stezky v pralesech jsou zakryté příjemným stínem a umožňují seznámit se se zdejší vegetací. Také pohledy z některých vyhlídek berou dech. V okolí Whangarei je spousta míst, která by turisté rozhodně neměli minout.


Foto: Whangarei Falls   Autor: Sid1

Některé pěší stezky křižují rezervaci Parahaki Scenic Reserve na východní straně města. Vypravit se můžete i k válečnému památníku situovanému na vrcholu hory Parahaki. Tam se dostanete po Memorial Drive nebo po dvou trasách z Mair Parku či po Dundas Road. Odměnou vám bude strhující podívaná na panoráma města a na záliv. Podél většiny stezek se objevují maorské jámy a místa, kde se v minulosti dobýval kaurikopál, což je polozkamenělá pryskyřice již vyhynulých jihoasijských stromů rodu Dammara.

V okolí města mohou turisté dále navštívit vodopády Whangarei Falls, které jsou součástí zdejší přírodní rezervace. Jsou považovány za nejfotogeničtější vodopády na Novém Zélandu. Padají z útesu vysokého šestadvacet metrů do malého jezírka, odkud pak voda odtéká dál. Narazíte na ně severovýchodně od Parahaki Scenic Drive v předměstí Tikipunga.

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Národní park Egmont
Hawera - kde mléko teče proudem
Hamilton
Whangamata
Te Puke - hlavní město kiwi

Článek byl zobrazen 6 380 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko