Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kaikoura – základna pro pozorování velryb

Na severozápadním pobřeží novozélandského Jižního ostrova se rozkládá malé pobřežní městečko Kaikoura, které oplývá doslova kouzelnou atmosférou. Je totiž jedním z nejlepších míst na celém Novém Zélandu, odkud je možné pozorovat volně žijící mořské živočichy. Kaikoura se tak stala jednou z předních turistických destinací v této nádherné zemi.

Název Kaikoura znamená v maorštině „jídlo langust“ a je odrazem toho, jaký význam má moře pro zdejší kraj. V roce 1770 proplul kolem stejnojmenného poloostrova Kaikoura kapitán James Cook, který jej pojmenoval „Přihlížející“. Tento název jej údajně napadl při pohledu na zdrženlivé a nedůvěřivé Maory. Prvními evropskými osadníky byli v roce 1842 lovci velryb. Městečko nikdy nebylo nijak významné, bylo spíše považováno za jakési ospalé centrum kraje. 

Oživení přišlo až na sklonku 80. let 19. století s nápadem využít zdejších jedinečných přírodních podmínek k turistickým účelům. Prudký rozvoj turistického ruchu tak byl založen na výskytu velryb a dalších mořských tvorů ve zdejších vodách. Maorští obyvatelé městečka roku 1987 založili firmu Whale Watch, která nastartovala turistický boom a stala se průkopníkem tohoto odvětví. Dnes již může těžit z bohatých zkušeností a je jedinou firmou, která se může se svými loděmi přiblížit do blízkosti velryb. Společnost se však dnes stará také o ochranu kytovců a sponzoruje jejich výzkum.

Hlavní atrakcí jsou vorvani, které je možné pozorovat při krátkém odpočinku na hladině, než se znovu ponoří do hlubin. Dále jsou zde celoročně k vidění kosatky a četné druhy delfínů. Za jedinečné bohatství zdejšího podmořského světa údajně může velká hloubka vody a také mísení teplých a studených oceánských proudů, které drží živiny u hladiny. Oblast je tak celoročně bohatým zdrojem potravy pro mnoho obyvatel mořské říše, včetně kytovců.

Většina velryb, které je možné v Kaikouře spatřit, jsou ozubení kytovci, kteří se živí filtrováním planktonu, ale loví také ryby, kril a obří olihně. Mnoho ekoturistických cestovních kanceláří v Kaikouře zprostředkovává zájezdy za pozorováním divokých zvířat a mořských tvorů v oblasti. Návštěvníci se tak mohou seznámit se zvyky velryb, lachtanů a tuleňů, nebo sledovat dovádění plískavic tmavých z rodu delfínovitých. Lidé tak mají možnost se ocitnout v těsné blízkosti mořských tvorů. Některé živočichy totiž můžete sledovat nejen z lodi, ale také přímo z vody a zaplavat si s nimi. To je opravdu nezapomenutelný zážitek. 

Spatřit zde můžete také mnoho druhů ptactva, jmenujme například albatrosa královského, albatrosa stěhovavého, tereje, buřňáka popelavého, buřňáka jižního a albatrosa černobrvého. Návštěvníci mají divoká zvířata doslova na dosah ruky. Například u přirozené kolonie lachtanů bylo vybudováno parkoviště, proto není ničím neobvyklým spatřit jedince rozvalující na posekaném trávníku, jen pár metrů od zaparkovaných aut. Asi 23 km severně od Kaikoury se na Ohau Point nachází další kolonie lachtanů Forsterových. 

Za návštěvu jistě stojí také návštěvnické středisko v Kaikouře, které nabízí rozsáhlé výstavky a audiovizuální podívanou. V historickém koloniálním domku z velrybářských dob s názvem Fyffe House si můžete prohlédnout také velrybí zuby se zajímavou řezbou. Na nábřeží se pak nachází poněkud smutná Zahrada vzpomínek, kterou protíná chodníček lemovaný páry velrybích žeber. Ve městě se každoročně v říjnu koná Kaikoura Seafest, který je oslavou hojnosti hřebenatek, ryb, krevet a langust ve zdejších vodách. Všechny tyto čerstvé plody moře můžete ochutnat v místních restauracích, které se na jejich přípravu specializují.

Okolí města nabízí možnosti několika pěších výletů. Pokud si troufáte, můžete vystoupit na horu Mt. Fyffe dosahující výšky 1602 metrů nad mořem. Nad Kaikourou se ve Scarborough Street nalézá vyhlídka, rozvaliny maorské vesnice „pa“ a Gold Gallery pyšnící se nástěnnou sochařskou výzdobou zlacenou plátkovým zlatem. Na jižním okraji Kaikoury se nachází krasová jeskyně Maori Leap Cave, která byla vytvořena mořem a je plná stalagmitů. Pokud byste se vydali asi 6 km směrem na jih, dorazili byste k hotelu Fyffe Country Inn, jehož součástí jsou krásné zahrady a galerie zaměřená na místní umění.

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Wellingtonský přístav 
Whangerei - za maorskými kořeny 
Národní park Egmont 
Hawera - kde mléko teče proudem 
Hamilton 

Článek byl zobrazen 6 978 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko