Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Paparoa

Na území o rozloze cca 300 kilometrů čtverečních se u západního pobřeží novozélandského Jižního ostrova rozkládá působivý Národní park Paparoa, který byl založen v roce 1984. Je známý zejména díky vápencovým skalám Pancake Rocks, které jsou velkým lákadlem pro návštěvníky z celého světa.

Národní park se nachází nedaleko malé přímořské osady Punakaiki. Jde o jeden z nejmenších a nejméně navštěvovaných parků na Novém Zélandu. Návštěvníky láká krásnými scenériemi, kromě skalnatého pobřeží se může pochlubit také subtropickým deštným pralesem. Největší atrakcí jsou přesto skalní útvary zvané Pancake Rocks tvořené vrstvami vápence, které jsou od sebe odděleny tenčími vrstvami měkčího jílovce. Ten byl v průběhu tisíců let narušován deštěm, větrem a mořskou vodou. Během té doby dešťová voda obsahující oxid uhličitý postupně erodovala vápenec a způsobila v něm praskliny. Ne všechny vrstvy jsou stejně odolné vůči přírodním vlivům, některé proto zvětrávají rychleji a jiné zase pomaleji. Skály tak vypadají, jako by byly vytvořeny z mnoha na sebe naskládaných lívanců (pancakes).

Působením přírodních vlivů vznikly také kaverny, což jsou dutiny či jeskyně, které se během přílivu proměňují ve vývěrové otvory. Pod vysokým tlakem se do nich vžene mořská voda, která následně vytryskne jako oblaka vodní tříště a vše vypadá jako obrovský gejzír. Pancake Rocks se svými vývěrovými otvory jsou snadno dostupné po krátké cestě vedoucí z Dolomite Point.

Národní park Paparoa protíná také mnoho turistických stezek nejrůznějších délek a náročností. Oblíbená je například 15 minutová Truman Track procházející subtropickým lesem a směřující k nespoutanému pobřeží s kavernami, vodopádem a skalními mosty. Vydat se však můžete také na delší, asi dvouhodinovou překrásnou túru k obrovskému krasovému útvaru známému jako „visutý taneční sál“. Další možností je asi 12 km dlouhá stezka s názvem Punakaiki – Pororari Rivers Loop. Jde o příjemnou procházku vedoucí kolem krásné řeky, nabízející výhledy na kopce kolem, stromy a palmy. 

Zdatnější turisté pak jistě ocení možnost dvou až třídenních túr vedoucích do samotného nitra parku. Tyto cesty sledují směr soumarské cesty, jež byla vytyčena v roce 1867. Jejím hlavním úkolem bylo ulehčit lidem cestu, aby se nemuseli trmácet po nebezpečném odlehlém a rozeklaném pobřeží. Národní park Paparoa je nejen oblíbeným místem pro milovníky panenské přírody a pěší turistiky, ale rádi sem přijíždějí také rybáři a milovníci kajakingu.

- jap - 

Předchozí články z Nového Zélandu:
Kaikoura - základna pro pozorování velryb 
Wellingtonský přístav 
Whangerei - za maorskými kořeny 
Národní park Egmont 
Hawera - kde mléko teče proudem 

Článek byl zobrazen 5 950 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko