Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Taupo – největší jezero Nového Zélandu

V roce 186 po Kristu došlo ohromnou sopečnou erupcí ke vzniku jezera Taupo, které je se svými 619 kilometry čtverečními největším jezerem na Novém Zélandu. Na jeho severovýchodním konci vyrostlo více než 20 tisícové město stejného jména, které je nejen servisním centrem pro okolní farmy a správu lesů, ale také významným turistickým střediskem.

Obří kalderové jezero Taupo najdeme ve středu Severního ostrova, v nadmořské výšce 356 metrů. Je v délce 193 km lemováno plážemi s bílou pemzou a chráněnými skalnatými zátokami. Poměrně vzdálené, ale přitom dobře viditelné jsou odtud zasněžené vrcholky sopek Mount Tongariro a Mount Ngauruhoe, které za jasných dní vytvářejí jezeru jedinečnou kulisu. K hlavním přítokům jezera Taupo patří řeky Tongariro, Taupo-Tauranga a Waitahanui, jako jediná odtéká řeka Waikato. Maximální hloubka jezera je 186 metrů a vědci odhadují, že zemská kůra je v oblasti jezera Taupo pouhých 16 kilometrů široká. Pod jeho dnem neustále probíhá termální aktivita, proto je voda i v zimě příjemně teplá.

Tato geotermální aktivita umožnila vznik několika termálních lázní v blízkosti jezera, jako je například Wairakei. Energie z hlubin země se však využívá také v energetice, nedaleko vyrostla první elektrárna svého druhu na Novém Zélandu zásobující elektrickou energií města Napier a Hastings. Kdo by měl zájem, může se vydat na organizovanou prohlídku této elektrárny, kde se dozví, jak se geotermální energie ze země získává, jak elektrárna vznikla nebo třeba jaký má výkon. Její součástí je také parní pole se stejným názvem Wairakei.

V současnosti je jezero Taupo a jeho okolí oblíbeným cílem turistů nejen z Nového Zélandu, ale z nejrůznějších koutů světa. Ročně sem přijede okolo 1,2 miliónů lidí. Během hlavní sezóny zde bývá poměrně rušno, sjíždějí se sem nejen dovolenkáři a milovníci přírody, ale také adrenalinoví nadšenci (parasailing, bungee jumping nad řekou Waikato, skydiving), vyznavači vodních sportů či rybáři. Na své si v Taupo přijdou také milovníci jízdy na koni, pěší turisté nebo cyklisté. Nabízí se rovněž možnosti vyhlídkových letů nad krajinou nebo hry golfu. 

Jakousi základnou pro všechny je stejnojmenné město Taupo, které žije především z turistického ruchu. Najdete zde obrovský počet ubytovacích zařízení, většina hotelů má vlastní bazény s horkou vodou a mnoho z nich má také výhled na moře. Také jsou zde pestré možnosti stravování, najíst se můžete v kvalitních restauračních zařízeních nebo ve stáncích s rychlým občerstvením. Kdo má rád nakupování suvenýrů, oblečení a spousty dalších věcí, bude v Taupo ve svém živlu. 

Taupo bylo založeno v roce 1869 a během několika málo let v něm vznikly první lázně Wairakei. Od roku 1880 je tak v obležení turistů dychtících po zážitcích i odpočinku. Po druhé světové válce mělo Taupo necelých 800 obyvatel, jejich počet se však do dnešních dní několikanásobně zvýšil a dnes v Taupo žije na 23 tisíc obyvatel. Největší vzestup město zaznamenalo v 50. letech 20. století díky výstavbě elektrárny Wairakei. V centru města se vyplatí navštívit Krevetovou farmu, nebo Centrum pro výzkum vulkanické a geotermální aktivity. Nedaleko Krevetové farmy se nachází ještě Honey Hive Taupo, což je velká replika včelího úlu.

Město Taupo samo o sobě ani tak zajímavé není, ale je situováno v oblasti plné nejrůznějších atrakcí. Je například skvělou základnou pro pěší výlety, prochází tudy dvě zajímavé trasy. První z Rotorua a Tauranga dolů na jih přes Turangi do Palmerstonu a dále do Wellingtonu. Druhá trasa pak směřuje z Aucklandu přes Hamilton do Napier a Hastings. Asi 10 minut chůze od Taupo se na řece Waikaato nachází ostrov Cherry. Každý den v 10 hodin dopoledne můžete sledovat otevírání průtokových vrat na přehradě Aratiatia. Voda z přehrady zvedne hladinu řeky Waikato o několik desítek centimetrů. Z dalších přírodních zajímavostí v blízkosti Taupo můžeme jmenovat vodopády Huka Falls, jejichž návštěva by ve vašem itineráři neměla chybět.

- jap - 

Předchozí články z Nového Zélandu:
Národní park Paparoa 
Kaikoura - základna pro pozorování velryb 
Wellingtonský přístav 
Whangerei - za maorskými kořeny 
Národní park Egmont 

Článek byl zobrazen 10 725 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko