Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Te Puke – hlavní město kiwi

Ve středu Severního ostrova se nachází téměř 7 tisícové městečko Te Puke, které se proslavilo pěstováním tradičního novozélandského ovoce – kiwi. Právě zde najdete největší koncentraci kiwi farem v zemi a možná i na celém světě, pochází odtud až 90% veškerého kiwi vypěstovaného na Novém Zélandě.

Te Puke bylo založeno v 80. letech 19. století irským kolonizátorem Georgem Veseyem Stewartem z Ulsteru a následně bylo osídleno Iry. Od původního záměru chovat zde ovce a skot muselo být upuštěno, protože došlo k tzv. chorobě buše. Šlo o nedostatek kobaltu, který provázel farmaření v mnoha centrálních oblastech Severního ostrova. Identifikován byl až ve 30. letech 20. století a poté nahrazen umělými hnojivy s přídavkem kobaltu. Jelikož zde panovaly ideální klimatické podmínky pro chov obcí, mléčného skotu a dobytka, byla zdejší půda až do 60. let využívaná pro spásání. Posléze došlo k rozšíření zahradnictví a zvířata byla nahrazena rostlinami.


Autor: Steve Miller

První zahradníci v oblasti začali experimentovat s ovocem, které bylo tehdy známé jako čínský angrešt. Úplně první keř byl v Te Puke vyšlechtěn již v roce 1918, ale teprve v polovině 30. let založil pěstitel Jim McLoughlin první sad a začal kiwi prodávat na místním trhu. Nakonec se zahradníkům podařilo prosadit se na mezinárodním trhu, čínský angrešt přejmenovali na kiwi a udělali z něj úplně nový druh ovoce. S narůstající úrodou se začala hledat zámořská odbytiště. Dobrý marketing a také zjištění, že kiwi vydrží zmrazené v dobrém stavu až půl roku, zaručily na konci 60. let 20. století tomuto ovoci obrovský úspěch.

Na sklonku 70. let pak došlo k obrovskému boomu v pěstování kiwi a z mnoha zahradníků se doslova přes noc stali milionáři. Původně se zde pěstovala tradiční odrůda s názvem Hayward se smaragdově zelenou dužinou, od roku 1998 ji však vystřídal nový druh s obchodním jménem Zespri Gold, který má dužinu žlutou a navíc má skvělou tropickou chuť. Kiwi pěstované v Te Puke je nyní exportováno do 62 zemí světa. Vysoký počet farem láká do oblasti tisíce sezónních pracovníků.

Vše potřebné o pěstování kiwi a celkově o tomto odvětví se dozvíte v exportním sadu a zahradnickém parku Kiwifruit Country, který se rozprostírá asi 6 kilometrů jihovýchodně od Te Puke. Vstup do Kiwifruit Country je označen jak jinak než obrovským kiwi. Zahradou projíždí vyhlídkový „kiwi vláček“ s průvodcem, který vám představí ta nejdůležitější místa parku. Kdybyste se vydali ještě o něco níže směrem na jih, dorazili byste do Longridge Parku, což je rozlehlá farma dokumentující rozmanitost zdejšího zemědělství. Kromě kiwi keřů zde najdete také prasata, ovce, háje tvořené borovicemi i hruškovcem přelahodným, který plodí avokádo. Návštěva potěší zejména děti, které si zde mohou prohlédnout a mnohdy i pohladit mladá zvířata a nakrmit šedesátileté úhoře.

Velkou atrakcí je třicetiminutová jízda proudovým člunem, při které je možné obdivovat nádherné přírodní scenérie buše podél řeky Kaituna. Okolí Te Puke je z turistického hlediska velmi zajímavé, nedaleko se totiž nachází záliv Bay of Plenty a vyhlášená rekreační oblast Mt. Maunganui.

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Devonport
Greymouth
Ostrovy v zálivu Hauraki
Abel Tasman National Park
Northland – v zemi Maorů

Článek byl zobrazen 8 416 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko