Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Arrowtown – město zlatokopů

Jedním z nejzachovalejších zlatokopeckých měst Nového Zélandu je malebný Arrowtown nacházející se v kraji Otago na Jižním ostrově. Krčí se na úpatí kopců na břehu řeky Arrow River, asi 20 km od Queenstownu. Od roku 1862, kdy zde propukla zlatá horečka, bylo město centrem těžby zlata, dnes je oblíbeným výletním místem.

V roce 1862 nepříliš početná skupinka horníků, v čele s Williamem Foxem a Johnem O´Callaghanem, objevila v řece Fox River zlato. Za pár týdnů našli celkem 113 kilogramů tohoto vzácného a velice ceněného kovu. V tu dobu populace jinak nevýznamného zapadlého městečka stoupla na více než 7000 obyvatel.

Arrowtown, Nový Zéland

V roce 1865, tedy tři roky po objevení zlata, přišli do Arrowtownu čínští havíři, kteří měli nahradit evropské horníky. Ti se během zlaté horečky přesunuli dále na Západní pobřeží. Po čínských hornících v Arrowtownu dodnes zůstala čínská kolonie tvořená obnovenými kamennými budovami. K vidění jsou zde malé domky běžných dělníků i hospodářská stavení a skladiště. 

Arrowtown, Nový Zéland

Arrowtown dnes patří k několika málo zlatokopeckým sídlům, která se neproměnila v města duchů, ani nebyla zastavěna moderními budovami. Právě naopak, Arrowtown dodnes těží ze své minulosti a láká návštěvníky na památky spojené s těžbou zlata.  Při procházce hlavní třídou můžete na jejím jednom konci obdivovat starobylé koloniály a domy, na druhém konci pak malé kamenné hornické domky, jejichž stáří se datuje do 60. a 70. let 19. století. V městečku dnes žije okolo 1700 stálých obyvatel. 

Minulost Arrowtownu i nedalekého Queenstownu zaznamenává Lake District Museum. Návštěvníci si v něm mohou prohlédnout expozici související s první novozélandskou hydroelektrárnou vybudovanou v roce 1886, která se nachází v dnes již vybydleném městě Bullendale. Další exponáty přibližují zdejší geologii, zemědělství, zpracování dřeva i běžný rodinný život místních obyvatel během zlaté horečky. Lake District Museum současně působí i jako návštěvnické centrum Arrowtownu.

Arrowtown, Nový Zéland

Z města se můžete po několika dobře značených turistických stezkách, jako například Bush Creek Walkway, Sawpit Gully Walkway nebo Tobins Track, vydat na prohlídku okolí. Z mnoha míst se naskýtá nádherná podívaná na město Arrowtown. Pokud se vydáte jihozápadním směrem, dojdete k jezeru Hayes, které je oblíbeným turistickým cílem. Nejkrásnější je jezero na podzim, kdy jeho okolí hraje všemi barvami. Nedaleko Arrowtownu můžete navštívit trosky opuštěného města duchů zvaného Macetown. Bylo vystavěno na okraji strmé zlatonosné rokle a dnes toho v něm, kromě starých kamenných domů a stoupové baterie na drcení zlaté rudy, není mnoho k vidění.

Arrowtown, Nový Zéland

V této oblasti se rozkládají také vinice Gibbston Valley Wines, kde se dobře daří evropským odrůdám vinné révy. V létě zde totiž panují horké dny a studené noci. Víno se v Gibbstonu skladuje v místní podzemní jeskyni, kde je dostatečný chlad. Kdo by měl zájem, může se vydat na prohlídku vinic spojenou s ochutnávkou místních vín. 

- jap -

Další články z Nového Zélandu: 
Auckland - na návštěvě ve Městě plachet  
Wellingtonské zastavení  
Taupo – největší jezero Nového Zélandu  
Národní park Paparoa  
Kaikoura – základna pro pozorování velryb

Článek byl zobrazen 5 821 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko