Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Greymouth byl založen již v roce 1865

Na západním pobřeží Jižního ostrova leží přístavní město Greymouth, které je největším v kraji. Nachází se poblíž ústí řeky Grey River, která se tady vlévá do Pacifiku. Jde o poměrně staré město, Greymouth byl založen již v roce 1865 na půdorysu někdejší vesnice Mawhera Pa.

Poblíž města se v té době nacházelo mnoho zlata a z toho důvodu v oblasti vypukla zlatá horečka. I když zástupci koloniální vlády odkoupili už v roce 1860 převážnou část Západního pobřeží za 300 britských liber, zůstalo území dnešního moderního Greymouthu v rukou Maorů. Ještě o 17 let dříve, než bylo objeveno zlato, došlo v této lokalitě k nálezu obrovských zásob uhlí. Jakmile zlatá horečka opadla, zajistila těžba uhlí další přežití místních obyvatel a vlastně i celého města.

Ústí řeky Grey River, jež po dlouhou dobu sloužilo městu jako přístav, nakonec přineslo Greymouthu smůlu. Město totiž bývalo řekou pravidelně zaplavováno a v roce 1988 se Greymouth ocitl pod vodou dokonce dvakrát. Po těchto záplavách byla v okolí města vybudována protipovodňová bariéra, která je dnes všeobecně nazývaná „velká greymouthská zeď“.


Autor: Phillip Capper

Historii města přibližuje History House Museum, které opatruje bohatou sbírku dobových fotografií, jež návštěvníkům přibližují dědictví Greymouthu. Další významnou budovou města je Left Bank Art Gallery vystavující množství místních uměleckých děl a také významnou kolekci vzácných nefritů. Nefrity jsou opracovány do tradičních, ale také současných tvarů. Jednou za dva roky se v galerii navíc pořádá důležitá výstava.

V Greymouthu se od roku 1989 jezdí závody Greymouth Motorcycle Street Race, které byly poprvé uspořádány proto, aby sem po rozsáhlých záplavách nalákaly návštěvníky. Západní pobřeží je doslova poseté zajímavostmi, z Greymouthu tak můžete podnikat řadu výletů. Navštívit můžete oblázkové pláže Tasmanova moře, nebo vyzkoušet některý z adrenalinových zážitků, jako je například plavba jeskyněmi Taniwha Caves na nafouknutých gumových člunech nebo pozorování delfínů na pobřeží. V blízkosti města se nachází ještě krásné městečko Hokitikou a Národní park Paparoa.

Asi 11 km od Greymouthu můžete navštívit populární turistickou atrakci, kterou představuje kopie zlatokopeckého městečka zvaná Shantytown. Kopie je to opravdu podařená, městečkem dokonce projíždí parní vlak z roku 1913, který míří k funkční pile ukryté v buši. Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet rýžování zlata, při němž zaručeně naleznou alespoň několik drobných částeček tohoto drahého kovu. Za návštěvu jistě stojí také cca 40 km vzdálené jezero Brunner ukryté uprostřed hor pokrytých buší. Jezero poskytuje ideální podmínky pro rybaření, jízdu na loďkách a nejrůznější vodní sporty. Na severním konci jezera leží městečko Moana, které je jakýmsi turistickým centrem oblasti. Mezi Moanou a Greymouthem je zajištěna pravidelná autobusová doprava. Oblast protíná také transalpská vyhlídková železnice, která patří k nejmalebnějším tratím na světě.

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Ostrovy v zálivu Hauraki
Abel Tasman National Park
Northland – v zemi Maorů
Queenstown – město adrenalinu
Wellingtonské zastavení

Článek byl zobrazen 5 714 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko