Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Westland – země ledovců

Část západního pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu pokrývá Národní park Westland, který proslul svými horskými štíty, mohutnými ledovcovými splazy, krásnými jezery, ale i hustými deštnými lesy a pobřežními lagunami. Park je jedním z mála míst na Zemi, které zůstalo do značné míry zcela nedotčeno moderní civilizací.

Národní park Westland se rozkládá na území velkém 1175 kilometrů čtverečních od vrcholků Jižních Alp na východě, kde má společnou hranici s národním parkem Aoraki/Mount Cook, až po Tasmanovo moře na západě. Přestože byl národní park Westland v období zlaté horečky v 60. letech 19. století bezohledně drancován hledači zlata a neprospělo mu ani pastevní hospodářství na říčních nivách, zůstala dodnes v parku nedotčená panenská příroda. 

Jeho horské štíty dosahují nadmořské výšky okolo 3500 metrů a součástí parku je také asi 60 ledovců. Nejslavnějším z nich je ledovec Františka Josefa (Franz Josef Glacier) a Foxův ledovec (Fox Glacier) – oba jsou 13 km dlouhé a jsou od sebe vzdáleny 25 km. Jejich jedinečnost spočívá v tom, že sestupují z oblastí věčného sněhu až k deštným lesům v blízkosti pobřeží. Jde o majestátní veletoky bílého až tyrkysově zeleného ledu a po právu patří k nejúchvatnějším přírodním krásám Nového Zélandu.

Franz Josef Glacier
Foto: Franz Josef Glacier

Podle maorské legendy jsou oba tyto ledovce slzami krásné Hinehukatere, která oplakávala svého zemřelého milence Tawa. V maorském jazyce se ledovce nazývají Ka Riomata o Hinehukatere, což znamená Slzy dívky lavin. Ledovec Františka Josefa se původně anglicky nazýval Victoria, ale v roce 1865 byl přejmenován na počest rakousko-uherského císaře Františka Josefa, který se na něj osobně přijel podívat. Jméno mu dal rakouský geolog Juliu von Haast. Stáří ledovce Františka Josefa je odhadováno na 7000 let. Spadá plných 2280 výškových metrů na severozápadní stranu hlavního břemene Jižních Alp a končí překrásným údolním ledopádem. Fox Glacier je svou rozlohou největším z celkem asi 60 ledovců nacházejících se v národním parku Westland. Nádherné výhledy na něj nabízejí vyhlídkové body Cone Rock a Chalet Lookout.

Oblast národního parku Westland je známá velkým množstvím srážek, které společně se strmými svahy Jižních Alp způsobují, že se zde vyskytují jedny z nejrychleji se pohybujících ledovců na světě. Ve vesnici Franz Josef Glacier Village spadne ročně okolo 5000 mm srážek. Bohužel ani velké množství srážek, které mají ve vyšších polohách podobu sněhu, nedokáže zabránit postupnému tání ledovců. V současnosti jsou o celé tři kilometry kratší než v době, kdy je poprvé spatřil James Cook, jež se podél západního pobřeží novozélandského Jižního ostrova plavil v roce1769. 

Jedním z nejlepších způsobů, jak poznat ledovce v tomto národním parku, je podniknout túry na lyžích. Doslova dech beroucí podívanou však slibují také vyhlídkové lety helikoptérou nebo letadlem. Přes ledovce Franz Josef Glacier a Fox Glacier vede několik pěších stezek. Kvůli riziku pádu kamenů a ledu by však turisté měli (zejména po Foxově ledovci) chodit pouze s průvodcem. Je možné se tedy účastnit komerčních procházek po obou ledovcích. Nádherný výhled se naskýtá kupříkladu z vyhlídky na konci stezky Roberts Point Track. 

Další stezky protínající park Westland vedou k několika jezerům, v jejichž hladině se nádherně odráží zasněžené vrcholky hor Mount Tasman (3498m) a Mount Cook (3755m), jež se zvedají za Foxovým ledovcem. Jde o dva nejvyšší vrcholy Nového Zélandu. Na severním konci parku se například nachází jezero Mapourika, které je vyhledávaným místem pro pikniky. Nádherně klidnou hladinu můžete obdivovat také u jezera Matheson, které je obklopeno lesem. Okruh kolem jezera zabere asi hodinu a patří k nejhezčím vycházkovým trasám v oblasti. Z dalších jezer stojí za vidění například jezero Gault nebo jezero Mueller. V tomto národním parku se vyskytují i termální prameny a vede k nim stezka s názvem Copland Track. 

Národní park Westland
Foto: Národní park Westland

V údolích pod ledovci se nachází husté deštné pralesy tvořené vzrostlými stromy, kapradím a lišejníky. Právě tato zeleň, jejíž růst je téměř neustále podporován vydatnými srážkami, skýtá zřetelný kontrast s jinak strohou okolní krajinou ledu a skal. Součástí národního parku je také laguna Okarito, která je jedním z nejrozlehlejších mokřadů na Novém Zélandu. Laguna se stala domovem pro četné ptačí druhy, včetně vzácné volavky bílé. 

V blízkosti ledovců se nachází dvě malé vesnice, které žijí především z turistického ruchu. Jde o Franz Josef Glacier Village, která je centrem veškerých aktivit v širokém okolí. Vesnice nabízí ubytování v kempu Rainforest. Ledovec je odtud však vzdálen ještě 5 km, můžete jít pěšky, nebo se svézt komerční kyvadlovou dopravou. Asi 20 km od ledovce Fox Glacier je vzdálena další vesnička Gillespies Beach. Jde o starou zlatokopeckou osadu, z níž je možné se vypravit na stezky vedoucí po stopách raných zlatokopů, nebo se vydat za kolonií lachtanů Forsterových u pobřeží. 

- jap -

Další články z Nového Zélandu: 
Wanaka – kde víno zraje pod zasněženými štíty  
Arrowtown – město zlatokopů  
Auckland - na návštěvě ve Městě plachet  
Wellingtonské zastavení  
Taupo – největší jezero Nového Zélandu 

Článek byl zobrazen 8 220 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko