Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Wanaka – kde víno zraje pod zasněženými štíty

Na jižním ostrově Nového Zélandu se v regionu Otago rozkládá jezero Wanaka, na jehož břehu vyrostlo stejnojmenné městečko, které je vyhledávaným cílem turistů – a to jak v létě, tak i v zimě. Kromě možností sportovního vyžití v podobě pěší turistiky a lyžování však ukrývá také zajímavá muzea a podivuhodné atrakce, které stojí za to vidět.

Wanaka, která se původně nazývala Pembroke, byla poprvé osídlena okolo roku 1860. Jezero Wanaka a řeka Clutha, která z něj vytéká, byly využívány k transportu dřeva. V roce 1867 byl ve městě otevřen první hotel a začali sem přijíždět první turisté, kteří oceňovali blízkost hor a dostupnost vodní plochy. Pembroke bylo v roce 1940 přejmenováno na Wanaka a město se stalo oblíbeným výletním cílem jak domácích, tak i zahraničních návštěvníků. 

jezero Wanaka
Foto: jezero Wanaka

Téměř pětitisícová Wanaka, která je situována na jižním konci jezera, patří v současnosti k populárním prázdninovým letoviskům na Novém Zélandu. Nabízí širokou škálu činností pod širým nebem. Vody stejnojmenného jezera si v létě oblíbili příznivci projížděk na loďkách, rybaření a vodního lyžování. Návštěva tohoto místa potěší také milovníky outdooru a pěší turistiky. Od jezera vede spousta značených turistických stezek až do nedalekého národního parku Mount Aspiring. Vyznavači adrenalinových aktivit mohou na speciálně navržených prknech sjet divokou vodu, nebo zkusit canyoning.

V zimě se sem zase kvůli perfektním lyžařským terénům v okolí vydávají lyžaři a snowboardisté. Zasněžené štíty hor propůjčují jezeru nádhernou kulisu. Nedaleko od Wanaky najdete hned dvě komerční lyžařská střediska – Treble Cone a Cardrona. Tyto lyžařské areály se pyšní terény pro lyžaře všech stupňů pokročilosti. Pro běžkaře je zase určena oblast Waiorau Snow Farm. Okolní hory dále nabízí spoustu odlehlých míst, kam se můžete nechat dopravit vrtulníkem a užít si dlouhý sjezd z vrcholu hory. Nejčastěji lyžařští nadšenci míří ke štítům Harris, Richardson a Buchanan.

Lákavá však není jen okolní krajina, ale i město samotné. Najdete v něm mnoho zajímavostí, pro něž se vyplatí jej navštívit. K hlavním místním atrakcím patří New Zealand Fighter Pilots Museum nacházející se na wanackém letišti. V tomto muzeu si můžete prohlédnout rozličné bojové letouny pocházející z 2. světové války. Jde například o letadla jako Spitfire, Hurricane, P-51 Mustang, Vought Corsair či japonský Nakajima Ki-43, který spojenci nazývali Oscar a je jediným dochovaným letounem tohoto typu na světě. Dále je zde k vidění ještě několik typů vzácných ruských Polikarpovů. Ilustrované expozice seznamují návštěvníky s činností novozélandských bojových pilotů a posádek na několika frontách. Jednou za dva roky se zde koná letecká přehlídka s názvem „Warbirds Over Wanaka“, kdy piloti z celého světa předvádějí akrobatické kousky, nebo rekonstrukce některých významných bitev. 

V sousedství letiště Wanaka se nachází ještě Wanaka Transport and Toy Museum, v němž je uložena soukromá sbírka více než 13 tisíc exponátů – najdete zde jak hračky, tak i různé dopravní prostředky. Vystaveno je zde vše, od kol, osobních a nákladních aut, přes letadla až po těžkou vojenskou techniku. Za zlatý hřeb výstavy je považován obrovský ruský Antonov AN-2, což je největší jednomotorový dvojplošník na světě. 

Nejpodivnější atrakcí ve Wanace je bezesporu Stuart Landsborough´s Puzzling World rozkládající se okolo „Velkého bludiště“. Jde o 1,5 km trojrozměrných dřevěných chodeb, podchodů a mimoúrovňových nadchodů, v nichž se nachází nejrůznější skládačky, rébusy, hádanky a prostory plné optických klamů. Rozhodně alespoň nahlédněte do Hologram Hall, Hall of following faces, Ames room, nebo Tumbling Towers. Zábavný je také Tilted house, kde je vše nakloněné a vytváří to dojem, že v tomto domě zkrátka neplatí gravitace. V odpočinkovém Puzzle Center si můžete dát výtečnou kávu a pokusit se vyřešit některý z mnoha složitých hlavolamů. Internetové stránky: www.puzzlingworld.com

Celá střední část regionu Otago má ideální klima pro pěstování vinné révy. Je jedním z mála míst na Novém Zélandu, kde se střídají čtyři roční období. A tak se není čemu divit, že se v okolí Wanaky rozprostírají rozsáhlé vinice. Asi 4 km od centra města se nachází vinice Rippon Vineyard, která byla založena roku 1974. Jde o průkopnickou vinici v celém regionu, která dnes produkuje vína z několika odrůd.

- jap -

Další články z Nového Zélandu:  
Arrowtown – město zlatokopů  
Auckland - na návštěvě ve Městě plachet  
Wellingtonské zastavení  
Taupo – největší jezero Nového Zélandu  
Národní park Paparoa

Článek byl zobrazen 7 227 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko