Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Queenstown – město adrenalinu

Na severovýchodním břehu ledovcového jezera Wakatipu se rozkládá přitažlivé město Queenstown, které bylo pojmenováno na počest britské královny Viktorie. Během několika desetiletí se z ospalého městečka stalo centrum adrenalinových sportů a přední turistické letovisko.

První osadníci se v oblasti vnitrozemí Jižního ostrova na Nového Zélandu usadili v polovině 19. století, lákaly je totiž bohaté travnaté pastviny, které považovali za vhodné k chovu ovcí. Jedním z prvních lidí, kteří zde začali budovat své domovy, byl v roce 1860 William Gilbert Rees. V 60. letech 19. století zde pak bylo v okolí jeho farmy (přesněji v řece Shoover River) objeveno zlato, což vedlo k bouřlivému rozvoji Queenstownu i dalších městeček v okolí. Toto naleziště bylo jedno z největších v historii, proto byla celá Reesova farma zbourána a na jejím místě začalo vzkvétat město. Z nezajímavé a opuštěné osady se tak rázem stalo rušné centrum zlatokopů. Po vytěžení a odvezení veškerého zlata a po odchodu dělníků však město upadlo opět v zapomnění. Zůstaly zde jen asi dvě stovky osadníků.


Autor: Gouldy

Do popředí zájmu se Queenstown dostal znovu až v 70. letech minulého století, kdy sem začali přijíždět první turisté a podpořili jeho další rozvoj. Kvůli požadavkům turistického ruchu postupovala stavební činnost ve městě opravdu rychlým tempem. Přesto si Queenstown dokázal uchovat svou provinční atmosféru a je hrdý na svou minulost spojenou s érou zlaté horečky. Queenstown je dnes nejnavštěvovanějším městem Jižního ostrova a převážná většina z jeho obyvatel se živí právě turistickým ruchem. Na návštěvníky z nejrůznějších koutů světa jsou zde proto opravdu dobře připraveni.

V okolí města se rozprostírá úchvatná krajina. Nejenže leží Queenstown u třetího největšího jezera Nového Zélandu, ale také je obklopeno pohořím Remarkables patřícímu k Jižním Alpám. Jezero Wakatipu je poměrně hluboké, v některých místech dosahuje hloubky až 380 metrů. Jezero pravidelně již po téměř 100 let brázdí výletní historický parník TSS Earnslaw, který je připomínkou období zlaté horečky. Nad městem se zvedá kopec  Bob´s Peak s výškou 446 metrů nad mořem, kam se můžete vypravit lanovkou s názvem The Gondola. Ta je dlouhá 730 metrů a překonává převýšení 450 metrů. Z vrcholu se pak můžete kochat krásným výhledem na město a okolní hory, nebo na plachtící vyznavače paraglidingu, kteří kopec využívají ke skokům.

Pod stanicí kabinkové gondoly se rozkládá Kiwi and Birdlife Park, který se stal domovem pro několik ohrožených druhů novozélandských ptáků a také několika ptáků kivi. Tito ptáci jsou součástí národních rozmnožovacích programů. Žijí zde novozélandské sovy, velcí horští papoušci zvaní nestor kea, pisily černé či vzácní brodiví ptáci. Mezi hlavní atrakce parku patří noční pavilon Kiwi House, kde si tyto nelétavé ptáky můžou návštěvníci prohlédnout.

Díky své malebné poloze a kopcovité krajině je město vyhledáváno příznivci adrenalinových sportů a nejrůznějších outdoorových atrakcí. Zdejší hory, řeky, jezera a všeobecně suché klima vytváří ideální podmínky pro venkovní sportovní aktivity. Vyzkoušet zde můžete například bungee jumping z mostu, skok z letadla, rafting na řece, jízdu na rychlých člunech, heliskiing, létání na rogalu a paragliding. K tomu, abyste některou z nabízených aktivit vyzkoušeli, však potřebujete opravdu notnou dávku odvahy. Queenstown se tak stal bezkonkurenčně největším střediskem adrenalinových sportů na Novém Zélandu.

V zimě sem přijíždějí také milovníci lyžování, skialpinismu a snowbordingu. Poblíž Queenstownu se totiž nachází hned dva lyžařské areály - Coronet Peak a Remarkables. Ty nejlepší podmínky pro lyžování jsou zde v období od června do začátku září, s tím, že hlavní lyžařská sezóna vrcholí na přelomu června a července. Pravidelně se zde v tuto dobu koná desetidenní Queenstown Winter Festival, kde se mohou návštěvníci zúčastnit nejrůznějších sportovních i kulturních programů. Mezi nejsledovanější patří závody saní tažených psím spřežením.

Město má však spoustu lákadel i pro návštěvníky, kteří zrovna neholdují návalům adrenalinu. Samotné centrum Queenstownu je plné restaurací, barů, kaváren a obchůdků. Můžete tak ochutnat některou z místních specialit nebo se vydat za nákupy tradičních suvenýrů. V létě je pak toto místo ideální jako výchozí bod pro nesčetné pěší túry nejrůznějších délek a náročností. Turisté se často setkávají v The Mall, což je rušná pěší zóna lemovaná mnoha stravovacími zařízeními a obchody, ale zachovalo se zde i několik půvabných starobylých koloniálních domů. Nádherná je například budova Eichardt´s Tavern pocházející z roku 1871. Pěší zóna vede k Maintown Pier, odkud vyplouvají lodě na výlety po jezeře.

Několik minut chůze od centra se nachází poloostrov tvořený ledovcovou morénou, na němž najdeme Queenstown Gardens s porosty jedlí a záhony růží. Zahrady poskytují příjemný klid a jsou jakousi oázou v jinak hektickém turistickém městě. Nesmíte vynechat návštěvu Underwater World, který se nachází pod Maintown Pier. Právě zde máte z vyhlídkové haly umístěné 5 metrů pod hladinou, jedinečnou příležitost seznámit se s podvodním životem jezera.

Pokud chcete otestovat svoji kondičku, můžete od lanovky vyrazit na Ben Lomond Track, který protíná masív Remarkables. Poměrně namáhavý výšlap končí na vrcholku hory Ben Lomond, v nadmořské výšce 1748 metrů. Během cesty tak zdoláte převýšení 1400 metrů! Námaha však rozhodně stojí za to, protože na vrcholku se před vámi otevře úžasné horské panorama se zalesněnými horami, jezerem a městem Queenstown pod vámi.

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Wellingtonské zastavení
Rotorua – s horkou půdou pod nohama
Auckland - na návštěvě ve Městě plachet
Nový Zéland

Článek byl zobrazen 7 851 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko