Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Northland – v zemi Maorů

Novozélandský region Northland je jednou z nejvyhledávanějších rekreačních oblastí v zemi. Návštěvníky sem přitahuje nádherná příroda, okouzlující scenérie, bohatá historie a silné maorské kořeny. Teplé subtropické podnebí pak dodává oblasti příjemnou prázdninovou atmosféru.

Osídlení tohoto regionu na severu Severního ostrova má dlouhou tradici. Již po několik staletí jej obývají nejrůznější maorské kmeny, které zde vystavěly četná opevněná sídliště, tzv. „pa“. Právě v těchto místech se posléze poprvé setkali Maoři s Evropskými přistěhovalci, kteří se snažili o christianizaci ostrova, což vedlo k mnoha krveprolitím. Evropané se zde začali usazovat a zakládat první významnější rezidence. Přesto je i dnes v tomto kraji maorská kultura velmi živá a Northland je jakousi kolébkou tohoto národa.


Autor: Sandy  Austin

V oblasti se střetávají dvě naprosto odlišná pobřeží, která lákají k návštěvě milovníky nejrůznějších sportovních aktivit, jako je potápění, rybolov, kajaking, pěší turistika či jízda na koni. Ti se pak mohou těšit na sluníčko, teplé moře a nádherné písečné pláže. Mírně zvlněná krajina je místy doplněna mohutnými písečnými dunami nebo skalními útvary. Výhodou tohoto kraje je také jeho poloha mimo hlavní turistické destinace, proto se zatím dokázal ubránit nájezdu jinak všudypřítomných turistů. Místními až 2000 let starými lesy se tak můžete toulat klidně i několik hodin, aniž byste potkali človíčka.

Kromě krásné přírody vyniká Northland také četnými zachovalými historickými lokalitami. Největším turistickým centrem je městečko Paihia v zálivu Bay of Island, založené v roce 1823. Celá oblast kolem města bývá nazývána „zátokou ostrovů“, tvoří ji mnoho jeskyní a zdejší voda má krásnou tyrkysovou barvu. Je zde roztroušeno kolem 150 ostrovů. Nejlépe tuto oblast poznáte, vydáte-li se na okružní plavbu zátokou. Odtud se podnikají výlety do míst jako je Russel, Kerikeri či Waitangi.

Nedaleko městečka Paihia se rozkládá národní rezervace Waitangi, kterou pokrývá mangrovový les, buš a je obklopena překrásným divokým pobřežím. Jde o velmi oblíbenou a navštěvovanou lokalitu, která se neodmyslitelně zapsala do dějin Nového Zélandu v roce 1840, kdy zde byla před domem britského rezidenta Jamese Busbyho podepsána tzv. smlouva z Waitangi. Ta představuje zakládající listinu Nového Zélandu a dohodu mezi britskou vládou a Maory, kteří poskytli královně Viktorii právo na skupování jejich půdy. Tím jim byla zaručena veškerá práva a povinnosti britských občanů. Smlouva je však ještě dnes předmětem četných sporů, protože mnozí maorští náčelníci tehdy ani pořádně nevěděli, co podepisují. Dům, ve kterém k tomu došlo, byl přejmenován na Treaty House a v roce 1932 byl vyhlášen národním památníkem. Každoročně se zde i v dnešní době v den výročí této události setkávají maorští vůdci a vládní činitelé.

V zátoce leží také městečko Kerikeri, kde se nachází nejstarší dochovaná kamenná budova na Novém Zélandu. Stone Store vznikl jako součást misijního domu Kerikeri Mission House v roce 1835. Dnes se zde nachází prodejna suvenýrů, kde nakoupíte nejrůznější výrobky spjaté s místními dějinami. Na kopci se tyčí dřevěný kostel St. James Church z roku 1878. Za návštěvu stojí také typická maorská vesnička nebo stará maorská pevnost Kororipo Pa.

Okouzlí vás malebné městečko Russell, které žije hlavně z turistického ruchu, rybolovu, chovu ústřic a domáckého průmyslu. V centru se nachází historické Russell Museum, které dokumentuje Cookovo vylodění na ostrovech. Je zde vystaven funkční model lodě Endeavour a návštěvníci se mohou kochat pohledem na předměty, jež sloužily prvním osadníkům. V městečku pak najdete ještě i několik historických budov, jako třeba Pompalier House nebo kostel Christ Church  z roku 1836, který je nejstarším dochovaným kostelem v zemi.

Během cest po Northlandu byste určitě neměli vynechat nejseverněji situované město na Novém Zélandu zvané Whangarei. Je ukryto mezi zalesněnými kopci a hlubokou zátokou. Centrum města má značně koloniální charakter. Zdejší restaurace, bary, kavárny, umělecké galerie a specializované obchody jsou velkým lákadlem jak pro turisty, tak i pro místní. Jednou z největších atrakcí města je Clapham Clock Muzeum, které je ozdobeno velkými slunečními hodinami. Muzeum uchovává přes 1600 exponátů hodin a hodinek, z nichž velkou část sem věnoval A. Clapham. Nejstarší jsou anglické lucernové hodiny pocházející z roku 1720, ale muzeum ukrývá mnoho a mnoho dalších neméně zajímavých unikátů. Pokud se vydáte kousek za město, narazíte na muzeum, kde je umístěna rozsáhlá sbírka maorských artefaktů.

Oblíbeným cílem zahraničních návštěvníků je také městečko Tutukaka, které se stalo základnou pro potápěčské výlety k ostrovům v oblasti mořské rezervace Poor Knights Islands. Právě zde je údajně nejkrásnější potápění z celého Nového Zélandu. I když je místní přírodní přístav chráněnou lokalitou, překypuje jachtami a rybářskými čluny. Vyhledávaným místem pro potápění je umělý útes mezi Tutukakou a Matapouri vznikl v roce 2000, kdy se zde potopila bývalá námořní loď Tui. Další adrenalinovou zábavou v této lokalitě je potápění mezi žraloky.

K Northlandu patří také poloostrov Aupori, který je tvořen tenkým pásem země, proto mu Maorové říkají „rybí ocas“. Zde najdete rozlehlé panenské pláže, jako například Ninety Mile Beach, která je s délkou 96 km nejdelší pláží na Novém Zélandu. Je lemovaná písečnými dunami, které místy dosahují výšky až kolem 143 metrů. Tato pláž je díky svému tvrdému písčitému povrchu populární dráhou pro auta, kola, motocykly a také pro maraton. Když navštívíte Cape Reinga, můžete se kochat pohledem na slunce zapadající do Tasmanova moře.

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Queenstown – město adrenalinu
Wellingtonské zastavení
Rotorua – s horkou půdou pod nohama
Auckland - na návštěvě ve Městě plachet
Nový Zéland

Článek byl zobrazen 4 094 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko