Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ostrovy v zálivu Hauraki

Novozélandské město Auckland omývají vody zálivu Hauraki, který je posetý množstvím ostrůvků. Některé jsou od města vzdáleny jen několik minut, proto jsou vyhledávaným cílem pro rekreaci. Celkem je v zálivu roztroušeno 65 ostrovů, které společně vytvářejí námořní park Hauraki.

Ostrovy a ostrůvky v zálivu Hauraki patří k nejkrásnějším na světě. Samotný záliv je podmořskou rezervací s labyrintem korálových tunelů, jeskyní a podmořských propastí s tucty rejnoků. Některé z ostrovů byly vyhlášeny rekreačními oblastmi, jiné chráněnými rezervacemi. Mnohé z ostrovů totiž představují útočiště pro vzácné druhy ptáků, navíc jsou pokryty nedotčenými porosty původních stromů a další vegetace. Trvale osídleny jsou pouze tři největší ostrovy Waiheke, Great Barrier Island a Kawau. Představují tak plně vybavená mořská předměstí Aucklandu.

Ostrov Waiheke je oblíbeným letním sídlem bohatých Aucklanďanů. Celkem zde žije okolo 7 tisíc obyvatel, kteří pracují především na zdejších biofarmách nebo se věnují řemeslnictví. Díky jejich činnosti má Waiheke pověst „alternativního“ ostrova. Je rájem vzácného ptactva, ale také oblastí kvalitního vína. Kromě bílých písečných pláží sem tak turisty přitahují vinice a olivové háje.


Foto: západ slunce na Wauheke, v pozadí Auckland      Autor: Tony

Nejvzdálenějším a také největším ostrovem zálivu Hauraki je Great Barrier Island, který je větrnými mlýny a dieselovými agregáty zásobován elektrickou energií. Pitná voda je získávána z kolektorů dešťové vody na střechách domů. Na ostrově neexistuje veřejné osvětlení a protíná jej jen jedna silnice s nejvyšší povolenou rychlostí 35 km za hodinu. Ostrov je vulkanického původu, jeho celková rozloha činí 285 km čtverečních. Celých 70% z jeho rozlohy tvoří chráněná přírodní rezervace. Ostrov je mnohými považován za ráj na zemi, je idylický, unikátní a moderním civilizačním vymoženostem na hony vzdálený. Najdete zde nádherné písečné pláže, bujné pralesy, buše a přátelské obyvatele. Great Barrier Islandu vévodí Mount Hobson s výškou 620 metrů nad mořem. Druhým nejvyšším vrcholem je Ruahine zvedající se do nadmořské výšky 410 metrů. Při toulkách ostrovem můžete narazit na novozélandského papouška jménem nestor kaka nebo na čírky hnědé.

Na ostrově žije okolo 1500 obyvatel. Vystavěny zde byly jen tři hotely a tři restaurace, počet ubytovacích míst je proto omezený. Ostrované se snaží příliv turistů redukovat na minimum, stanovat je na většině míst zakázané. Ostrov nabízí také skvělé podmínky pro pěší turistiku, trampování, surfing, šnorchlování, rybolov, potápění. Potápění na Great Barrier Island právem náleží mezi světovou "Top 10". Pro surfování se zde nabízejí desítky kilometrů pláží s plně srovnatelnými podmínkami, jaké nabízí sousední surfařská velmoc Austrálie. Velký úspěch tu dále slaví rafting, jízda na kajacích a kanoích.

Největším zážitkem je procházka po Medlands, nejkrásnější pláži ostrova, která nemá na světě obdoby. Předtím, než se rozběhnete do azurových vod a dáte si vytouženou koupel, byste měli zaměřit svou pozornost na případná varování místních "rangerů". Zdejší proudy jsou velmi zrádné, mohlo by se vám tak stát, že by vás mořské vlny po několika dnech vyvrhly o pár set kilometrů dál na sousedním ostrově. Při návštěvě Nového Zélandu je nutné nezapomínat na fakt, že jste v zemi divoké a nezkrocené přírody. Překvapivá pro mnohé může být rovněž informace, že se na Great Barrier Islandu nekrade. Ostrované se navzájem neokrádají a v praxi uplatňují své vlastní zákony. Pokud kdokoliv cokoliv odcizí, je na pět let vyhoštěn ze země.

K dalšímu ostrovu Kawau se můžete dostat lodí vyplouvající ze Sandspitu ve Warkworthu. Ostrov se proslavil především historickým domem Mansion House, který byl postaven roku 1846 a sloužil jako sídlo bývalého novozelánského guvernéra, sira George Greye. Ten do země dovezl rozmanité živočichy, mimo jiné ledňáky obrovské a pávy. Některé ze zvířat zde můžete potkat ještě dnes, jako třeba klokana parma, který již v Austrálii pravděpodobně vyhynul.

Nepřehlédnutelnou dominantou zálivu Hauraki je ostrov Rangitoto, který vznikl výbuchem sopky přibližně před 600 až 700 lety. Zrodil se tak 260 metrů vysoký kopec, jehož lávové svahy pokrývají původní stromy a keře. Daří se tu i mechům, kapradinám, orchidejím, stromům pohutukawa a keři manuka. Ostrov je protnut několika pěknými stezkami, z nichž jedna vede až na samotný vrchol. Pro ty méně zdatné je tu k dispozici také malý elektrický vláček. Z vrcholu se naskýtá výhled na nádherné přírodní scenérie plné exotické vegetace a lávových polí. Další upravené stezky vedou kolem ostrova po pobřeží, ale i do středu jeho bujné zelené vegetace. Rangitoto si oblíbili milovníci pikniků.

Oblíbeným cílem je i ostrůvek Rakino, na jehož hřebenech byla vystavěna směsice domů různých architektonických stylů. Zdejší pláže jsou ideální pro koupání a často u nich kotví jachty zbohatlíků. Little Barrier Island tvoří rezervaci ochraňující divokou přírodu. Hnízdí zde 30 původních a 19 cizokrajných druhů ptáků. Nechybí mezi nimi kivi hnědý, nestor kaka nebo zvonovec. Velmi pestrá je také zdejší květena, zahrnuje 370 původních novozélandských druhů, včetně 90 druhů kapradin. Přímo na ostrově Little Barrier Island není dovoleno se vylodit, pokud byste jej chtěli navštívit, musíte si obstarat speciální povolení.

V zálivu Hauraki se rozprostírá ještě Goat Island Marine Reserve, která byla zařazená mezi rezervace v roce 1975. Známější je pod názvem Leigh Marine Reserve. Mezi ostrovem a pevninou se nachází chráněný průliv, kde se vám při troše štěstí podaří zahlédnout řadu vzácných ryb, třeba morvonga červeného, murénu, chňapala, mramorovku jižní nebo také chironemu mramorovanou. V rezervaci žijí dokonce langusty, jež jsou oblíbenou delikatesou v místních restauracích. Zmiňovaný průliv je hluboký jen 2 až 5 metrů a potápět se v něm lze rovnou z pláže. Viditelnost pod vodou je úchvatná, pohybuje se mezi 2 až 15 metry. Nejlepší viditelnost je od ledna do června.

- jap -

Předchozí články z Nového Zélandu:
Abel Tasman National Park
Northland – v zemi Maorů
Queenstown – město adrenalinu
Wellingtonské zastavení
Rotorua – s horkou půdou pod nohama

Článek byl zobrazen 7 932 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Nový Zéland 

Poznávejte divoko přírodu Nového Zélandu na poznávacích a individuálních zájezdech od CK Go2 s licencovaným českým průvodcem.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko